15 آذر 1401- عباس علیپور، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، گفت: دیابت یا بیماری قند خون از جمله بیماری های پنهان و سخت درمانی است که بسیاری از مردم جهان را درگیر خود کرده است بیماری خاموشی که عدم تشخیص به موقع آن موجب عوارض بسیاری در فرد مبتلا می شود و اکنون بیش از ۱۸۱هزار مازندرانی به این بیماری مبتلا هستند.

عباس علیپور اظهار کرد: دیابت به عنوان شایع ترین بیماری غیرواگیر و یکی از عوامل مهم مرگ و میر در جهان است و سالانه شاهد بسیاری از نقص عضوها و بیماری های مرتبط دیگر همچون بیماری های کلیوی و نابینایی ناشی از دیابت هستیم. دیابت، بیماری خاموشی است که تنها راه تشخیص آن گرفتن آزمایش آن هم به صورت دوره‌ای است‌.

وی با اعلام اینکه در سال گذشته، ۱۷۴هزار و ۱۹۴دیابتی در استان مازندران (غیر از بابل) به ثبت رسیده است، افزود: این رقم تا پایان شهریورماه امسال به ۱۸۱هزار و ۸۰۳ مورد افزایش یافته است.

علیپور با اشاره به بیماری فشار خون به عنوان بیماری خاموش در کنار دیابت، گفت: در سال گذشته، ۲۷۵هزار و ۶۹۹نفر با بیماری فشارخون شناسایی شدند و این عدد در پایان ۶ماهه امسال به ۲۸۶هزار و ۶۱۱نفر رسیده است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با اعلام اینکه در سال گذشته نیمی از جمعیت شناسایی شده ی دیابتی، یعنی ۵۲.۶درصد تحت مراقبت قرار گرفتند، خاطر نشان کرد: این رقم تا پایان شهریورماه امسال به ۷۱.۹درصد رسیده است و این یعنی نزدیک به ۲۰درصد افزایش در ارائه ی مراقبت داشته ایم.

علیپور ادامه داد: ۵۴.۲درصد از افرادی که دارای بیماری فشارخون بالا هستند، در سال ۱۴۰۰تحت مراقبت قرار گرفتند و این میزان در نیم ‌سال جاری تاکنون به ۷۵.۱درصد افزایش یافته و این یعنی از هر ۴بیمار فشارخون، ۳نفر تحت مراقبت قرار گرفتند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه اولویت باید بر بهداشت و سلامت باشد تا شاهد بیماری کمتری در جامعه باشیم، یادآور شد: پیشگیری همواره بهتر از درمان است و لذا باید با انجام هزینه های پیشگیری از افزایش هزینه درمان جلوگیری کرد که این‌ مهم از اولویت هاست و باید مورد توجه جدی باشد.

معاون بهداشتی علوم پزشکی مازندران با اشاره به افزایش روند ابتلا به انواع دیابت در استان مازندران گفت: ۱۸۱هزار بیمار دیابتی در استان شناسایی شده است.

 علیپور همچنین با اشاره به فعال شدن پرونده سلامت الکترونیک در استان از شهروندان خواست تا نسبت به تکمیل این پرونده اقدام کنند.

وی با اظهار اینکه تمامی اطلاعات مربوط به سلامت افراد در قالب بانک اطلاعاتی موسوم به پرونده سلامت الکترونیک وجود دارد، افزود: این اطلاعات توسط پزشکان خانواده و مراقبان سلامت در سامانه وارد و بارگذاری می‌شود.

وی با عنوان اینکه اطلاعات مربوط به نسخه‌ها، داروها، آزمایش‌ها و غیره در پرونده الکترونیک ثبت شده است، افزود: پزشکان متخصص هم می‌توانند اطلاعات مورد نیاز را از این پرونده دریافت کنند.

بیماری دیابت چهارمین یا پنجمین علت مرگ در اکثر کشورهای با درآمد بالا و توسعه یافته است، که در حال حاضر حدود ۹.۴درصد جمعیت جهان برابر با ۵۰۰میلیون نفر به دیابت مبتلا هستند و از هر ۱۰نفر بزرگسال در جهان یک ‌نفر به دیابت مبتلا است و این آمار در ایران حدود ۱۱.۵درصد جمعیت کشور را تشکیل می دهد که به‌ دیابت مبتلا هستند و براساس اعلام کارشناسان اگر سبک زندگی افراد به همین گونه ادامه یابد تا سال ۱۴۲۵نیمی از جمعیت ایران به دیابت مبتلا خواهند شد.

براساس اعلام کارشناسان و پزشکان، دیابت یکی از عوامل مهم در بیماریهای نارسایی کلیوی، نابینایی و قطع عضو در بین سنین ۲۰تا ۷۰سالگی به حساب می آید.

آموزش مداوم به مبتلایان دیابت مهم ترین نکته در کنترل و مهار این بیماری خاموش است تا بیماران ضمن درک وضعیت خود، با خود مراقبتی روزانه در راستای حفظ سلامتی و جلوگیری از بروز عوارض ناشی از دیابت گام‌های مؤثری بردارند.

منبع:

www.ilna.ir